Hvad er polypper?

Polypper er en samling af væv, som findes bag næsen i det man kalder næsesvælget. Polypper er en del af kroppens lymfatiske væv. Samme sted udløber desuden det eustakiske rør, som er forbindelsen mellem næsesvælget og mellemørerne.

Hyppige, gentagne øvre luftvejsinfektioner menes at være en del af årsagen til polyppernes opståen og udvikling, men det menes også, at arvelige og allergiske årsager har betydning.

Generende polypper findes oftest fra 1-årsalderen og frem til skolealderen.

Symptomer på polypper er:

  • Luftpassagen lukker mere og mere til
  • Næsen bliver stoppet
  • Vejrtrækningen sker gennem åben mund
  • Der opstår en nasal, snøvlende stemme
  • Snorken, som ofte giver barnet en dårlig nattesøvn
  • Hyppige forkølelser ledsaget af mellemørebetændelse og/ eller væske i mellemørerne er ligeledes en del af sygdomskomplekset.

Fjernelse af polypper:

Fjernelse af polypper foregår i fuld bedøvelse. Der er tale om, at man skraber polypperne væk – dette gøres via munden.

Før bedøvelse, skal barnet være FASTENDE i 6 timer med mad og mælk.

Indtil 2 timer før mødetidspunktet i klinikken, må barnet drikke vand og saft.

Bedøvelsen foregår ved, at barnet sidder hos mor/far, mens narkoselægen lægger en maske for barnets næse og mund. Der gives først lattergas, som gør barnet afslappet, hvorefter der gives den gas, som barnet falder i søvn af. Mens vi lægger dræn i ørerne på barnet, ligger det på vores leje, og forældrene venter udenfor rummet.

På www.sundhed.dk kan I se en lille film om, hvordan bedøvelsen foregår – Søg på: “Drengen Finn skal have dræn i ørerne“.

Efter operationen bærer anæstesilægen barnet ind på opvågningsstuen, hvor forældrene kan være hos barnet, mens det vågner. Der er altid en sygeplejerske i opvågningsstuen, som holder øje med, at barnet har det godt. Barnet vågner op i løbet af 10-15 minutter, og når barnet er friskt, og sygeplejersken vurderer det er forsvarligt, må klinikken forlades.

Det er normalt, at barnet er lidt svimmel og utilpas efter bedøvelsen. Enkelte kaster også en smule op, men dette aftager som regel, før I forlader klinikken.

Efter hjemkomst, skal barnet forholde sig i ro, og det aftales med klinikkens personale, hvornår barnet igen må passes i institution. Bliver barnet opereret onsdag, må det komme i skole/institution igen mandag.

Efter operationen må barnet spise og drikke efter evne. Det kan dog være godt at have indkøbt lidt koldt, flydende (fx is, youghurt og lign) til den første dag. Barnet bør undgå sodavand og juice, som “kradser” i såret.

Der bør indtages små portioner ad gangen.

Komplikationer efter fjernelse af polypper er, som ved andre indgreb, at der kan forekomme blødning. Det er normalt, at der kort efter operationen kommer en smule blod fra næse og mund, dette er ufarligt.

Skulle der efter hjemkomst komme kraftig næseblødning eller blodig opkast, kontaktes klinikken straks – og efter klinikkens åbningstid kontaktes ørelægen på det medgivne telefonnummer, eller Lægevagten/ Skadestuen.

Efter operationen kan der forekomme synkesmerter og øresmerter. Dette kan klares med almindelig Panodil Junior eller tilsvarende – dosis står på flasken.

Øvrig kontrol sker i klinikken. I får en tid efter 7-14 dage.