Fjernelse af polypper

Hvad er polypper?

Polypper er en samling af væv, som findes bag næsen i det man kalder næsesvælget. Polypper er en del af kroppens lymfatiske væv. Samme sted udløber desuden det eustakiske rør, som er forbindelsen mellem næsesvælget og mellemørerne.

Hyppige, gentagne øvre luftvejsinfektioner menes at være en del af årsagen til polyppernes opståen og udvikling, men det menes også, at arvelige og allergiske årsager har betydning.

Generende polypper findes oftest fra 1-årsalderen og frem til skolealderen.

 

Symptomer på polypper er: 

  • Luftpassagen lukker mere og mere til
  • Næsen bliver stoppet
  • Vejrtrækningen sker gennem åben mund
  • Der opstår en nasal, snøvlende stemme
  • Snorken, som ofte giver barnet en dårlig nattesøvn
  • Hyppige forkølelser ledsaget af mellemørebetændelse og/ eller væske i mellemørerne er ligeledes en del af sygdomskomplekset.

 

Fjernelse af polypper:

Fjernelse af polypper foregår i fuld bedøvelse. Der er tale om, at man skraber polypperne væk – dette gøres via munden.

Før bedøvelse, skal barnet være FASTENDE i 6 timer med mad og mælk.

Indtil 2 timer før mødetidspunktet i klinikken, må barnet drikke vand og saft.

Efter operationen vågner barnet op i løbet af 10-15 minutter, og når barnet er friskt, må klinikken forlades.

Det er normalt, at barnet er lidt svimmel og utilpas efter bedøvelsen. Enkelte kaster også en smule op, men dette aftager som regel, før I forlader klinikken.

Efter hjemkomst, skal barnet forholde sig i ro, og det aftales med klinikkens personale, hvornår barnet igen må passes i institution.

Det er vigtigt, at der i det første døgn kun indtages koldt, flydende kost. Fx is, youghurt og lign. Der må ikke indtages sodavand og juice.

Der bør indtages små portioner ad gangen.

Komplikationer efter fjernelse af polypper er, som ved andre indgreb, at der kan forekomme blødning. Det er normalt, at der kort efter operationen kommer en smule blod fra næse og mund, dette er ufarligt.

Skulle der efter hjemkomst komme kraftig næseblødning eller blodig opkast, kontaktes klinikken straks – og efter klinikkens åbningstid kontaktes ørelægen på det medgivne telefonnummer, eller Lægevagten/ Skadestuen.

Efter operationen kan der forekomme synkesmerter og øresmerter. Dette kan klares med almindelig Panodil Junior eller tilsvarende.

Øvrig kontrol sker i klinikken. I får en tid efter 7-14 dage.