Små børn får ofte ondt i halsen i forbindelse med forkølelse og influenza. Kun hos hvert tredje barn med halssmerter findes bakterier i halsen, og kun hos de vil antibiotika hjælpe.

Halsbetændelse begynder med tørhed i halsen, senere kommer der smerter, især synkesmerter. Temperaturstigning er almindelig. Kigger man ned i halsen, er mandlerne røde – undertiden hvide med belægninger. Kirtlerne på siden af halsen vil ofte føles hævede og ømme.

Børn under 2 år får sjældent halsbetændelse.

Skarlagensfeber er en sygdom med halsbetændelse, hindbærtunge og fintprikket rødt udslæt. Udslættet begynder i ansigtet og breder sig senere til bryst, ryg og ben. Hindbærtungen ses ca. 4 dage efter, at sygdommen er startet. Tungen er da rød med hævede knopper og minder om overfladen på et hindbær.

Har barnet feber, synkebesvær, hæs stemme og savler skal du kontakte lægen med det samme.

Smitte:

Halsbetændelse smitter gennem luften via spyt, men også fra genstande som barnet har rørt ved (dørhåndtag, legetøj o.lign.)

Daginstitution:

Får barnet penicillin, kan det modtages i institution efter 2 dages behandling. Barnet skal være feberfrit.

Medicin:

For at lindre smerterne i halsen, kan du give barnet smertestillende medicin, fx paracetamol (panodil, pinex, pamol), som købes i håndkøb på apoteket. Dosering fremgår af pakningen.

Skarlagensfeber skal behandles med penicillin.

Gode råd:

Du skal opmuntre barnet til at drikke rigeligt, klæd barnet af hvis det har feber.