Mellemørebetændelse er en meget almindelig sygdom hos børn fra 6 måneder til 3 års alderen.

Sygdommen forekommer især som komplikation til forkølelse. Dette skyldes, at forbindelsen mellem næsen og mellemøret fungerer som en ventil, så trykket i mellemøret kan reguleres. Ved forkølelse, influenza eller betændelse i næse og svælg, hæver slimhinderne, så ventilen lukker. Derved kan mellemørebetændelse opstå.

I lettere tilfælde er der kun fornemmelse af propper og lette smerter i øret. Ved sværere tilfælde er smerterne betydelige, og barnet græder ofte utrøsteligt. Ved de sværeste tilfælde er der høj feber. Det er typisk, at smerterne er værst om natten, når barnet ligger lavt med hovedet.

Hos nogle børn springer trommehinden, og materie – eventuelt blandet med blod – flyder ud af øregangen. Når materien flyder ud af øret, har barnet helbredt sig selv. Hos næsten alle børn vil hullet lukke af sig selv i løbet af få dage, uden at hørelsen tager skade.

Kontakt lægen i morgen: Hvis barnet stadig har smerter og feber efter 3-4 dage, eller hvis øret flyder i mere end 3 dage.

Kontakt lægen med det samme: Hvis barnet er sløvt (ligger helt stille i sengen og ikke vil høre historie eller lege) eller fortsat har kraftige smerter trods din behandling.

Smitte:

Hvordan en mellemørebetændelse smitter, afhænger af årsagen til mellemørebetændelsen. Skyldes betændelsen virus, vil sygdommen kunne smitte gennem luften ved hoste og nys. Er det en bakterie, vil sygdommen være noget mindre smitsom.

Medicin:

For at lindre smerterne kan barnet få smertestillende medicin, fx paracetamol (Panodil, Pamol, Pinex) – dette findes som tabletter, mikstur og stikpiller og kan købes på apoteket uden recept. Doseringen står på emballagen.

Oftest behøver mellemørebetændelse ikke antibiotika, den går over af sig selv. Er der gået hul på trommehinden, eller barnet allerede er behandlet med dræn, og øret flyder i mere end 3 dage, skal barnet ses af en læge/ørelæge, som vurderer behov for antibiotika.

Gode råd:

Læg barnet højt med hovedet når det sover – gerne 15-20 cm.